Головна
Що таке перевірка терезів і для чого вона потрібна?

Що таке перевірка терезів і для чого вона потрібна?

2020-10-19 00:00:00

Вагове обладнання широко використовується у торгівлі, виробництві та інших сферах бізнесу. У власників компаній часто виникають питання: що таке перевірка терезів і для чого вона потрібна. У цій статті ми просто і докладно відповімо на ці запитання, а також розповімо, коли проводити перевірку і хто її може проводити.

Для початку варто згадати, що ваги, які використовуються в будь-яких бізнес підприємствах, мають бути внесені до «Реєстр затверджених типів засобів вимірювальної техніки». Всі інші ваги автоматично належать до побутових і не підлягають повірці. Такі ваги не можна використовувати у торгівлі та виробництві.

Що означає метрологічна перевірка терезів.

Простими словами - це процедура, що дозволяє встановити, чи правильно і точно ваги показують дані. Під час такої перевірки фахівець перевіряє, наскільки вимірювальний прилад відповідає метрологічним вимогам, встановленим у певній сфері комерційної діяльності. Результатом перевірки стає занесення відповідного запису до паспорту ваг.

 

Які ваги підлягають перевірці.

Відповідно до вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 №1314-VII законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки (СІТ), що знаходяться в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту.

Основним документом, що регламентує перевірку ваг, є ДСТУ2708:2006. Повірка засобів вимірювальної технікиВідповідно до переліку засобів вимірювання, що підлягає повірці, зазначеному в п.4.1.1., ваги, що використовуються під час проведення торговельно-комерційних операцій та розрахунків між покупцем (споживачем), підлягають повірці.

Навіщо проводиться повірка вагового устаткування.

Вона потрібна для того, щоб результати зважування завжди були достовірними. Адже у промислових масштабах, коли щодня зважується велика кількість товарів, відхилення навіть у кілька грамів може значно порушити порядок у звітній документації.

 

Хто проводить перевірку терезів.

Проведення повірки ваги здійснюється підрозділ органів метрології або компаніями, акредитованими в галузі забезпечення єдності вимірювань.

Багато сервісних та ремонтних центрів зареєстровані в органах метрології та уповноважені здавати ваги клієнтів у перевірку. Якщо сервісний центр має комплекти атестованих гир, представник метрологічного органу може перевірити безпосередньо на території підприємства.

 

Коли проводять перевірку терезів.

Є кілька видів перевірки: первинна, періодична, позачергова, інспекційна та експертна.

1.Первинна перевірка.

Первинній перевірці підлягає вагове обладнання під час випуску з виробництва та після ремонту. У разі потреби перевірку проводять перед введенням в експлуатацію ваг, ввезених з-за кордону.

Купуючи нові ваги, перевірте наявність позначки про перевірку в паспорті та дату перевірки. Терези повинні бути повірені не раніше, ніж за 6 місяців до продажу.

2. Періодична перевірка.

Періодичну перевірку терезів проводять один раз на 12 місяців. Терези можна доставити для перевірки до органів метрології або звернеться до сервісного центру. При цьому в сервісному центрі перед повіркою буде проведено перевірку точності та, при необхідності, калібрування або ремонт.

3. Позачергова перевірка.

Проводиться до закінчення міжповірочного інтервалу у таких випадках:

  • при порушенні перевірочного тавра (пошкодження наклейки на корпусі ваг)
  • за бажанням користувача, для перевірки відповідності необхідним параметрам;
  • у разі втрати документа про перевірку.

4. Інспекційна перевірка.

Цей вид перевірки проводять під час державного метрологічного огляду, щоб перевірити придатність вагового обладнання до використання.

5. Експертна перевірка.

Проводиться у разі спірних питань щодо метрологічних характеристик, придатності до використання та правильності використання вагового обладнання. За результатами експертної перевірки складається спеціальний акт, який затверджується керівником територіального підрозділу органів метрології.

Як проводиться перевірка терезів.

Для перевірки потрібно надати ваги в комплекті з експлуатаційною документацією (паспортом, листом перевірки тощо). Підрозділ органів метрології чи акредитована організація приймає апарат, перевіряє цілісність корпусу та відповідність заявленим характеристикам. Вони стосуються класу точності та інших аспектів зважування. На терезах зважують еталонні гирі різної ваги. Також застосовується спеціальне обладнання, тому перевірку виконують професіонали, а не власники.

Після успішного проходження повірки та підтвердження відповідності вимогам у паспорті з'являється позначка. Її можуть перевірити контролюючі органи, тому слід регулярно виконувати цю процедуру за встановленим графіком. Інакше юридична особа може отримати стягнення як досить великий штраф.

Як дізнатися чи повірені Ваші ваги.

Після проходження повірки на ваги клеїться пломба (наклейка), що саморуйнується, і ставиться відповідна позначка. Свинцева пломба, яка використовувалася раніше, не застосовується.

Відмітка про перевірку електронних ваг CAS ставиться в Декларації про відповідність у паспорті. Результати періодичних перевірок та перевірок після ремонту також вносяться до паспорта ваг.

Первинна

 

Місце для внесення позначок про подальші перевірки.

 

Форма обратной связи

Все данные обязательны для заполнения

+38